Fotografia macro

Fotografia macro este mai speciala decât celelalte teme deoarece se pune mai mult accent pe detalii şi ai de-a face cu alte reguli. Când fotografiezi în modul macro, trebuie să te pregateşti pentru o călatorie în altă lume, pe care o vei descoperii abia după ce priveşti poza şi iîi vei da seama câte nu poti vedea cu ochiul liber. Subiectele sunt multe, începând de la insecte, şi până la cele mai ciudate obiecte care au nişte forme interesante şi o structură unică.

Cea mai bună metodă de a obţine un rezultat bun când se fotografiază macro este folosirea unui obiectiv dedicat acestui tip de fotografiere. Dar asta nu înseamnă că nu mai sunt şi alte metode. Dacă vrei să incerci acest tip de fotografiere, ai urmatoarele variante:

- Folosirea obiectivului din kit ( 18-55mm) cu o diafragmă mică
- Folosirea unor lentile Close-up
- Folosirea unui obiectiv telefoto pe care îl poţi folosi la portrete, sport, wildlife etc.
- Folosirea unui obiectiv fix de 50mm + tuburi de extensie
- Folosirea a doua obiective si un inel inversor

Folosind obiectivul din kit, nu veţi obţine un macro în adevăratul sens al cuvântului, dar puteţi obţine claritate mai aproape decât aparatul poate focaliza (5-10cm distanta de lentila). Acest rezultat se obţine prin folosirea unei diafragme mici (F mare – F22) astfel câmpul de profunzime se măreste. Aceasta tehnica nu functioneaza atunci cand se da zoom. Adica, la un obiectiv 18-55mm marirea diafragmei va avea un efect vizibil doar la focala de 18mm nu si la 55mm.

Lentilele close-up au rol de lupă şi cam atât. Acestea se montează pe obiectiv asemenea unui filtru de pozalirare circulară (sau alt tip) ţinând cont de diametrul obiectivului. Înainte de a cumpăra lentile close-up fiţi atenţi ce diametru are obiectivul dumneavoastra altfel nu se va potrivii numai cu un inel adaptor care va fi o investitie în plus şi nu neaparat necesară.

Folosirea unui obiectiv telefoto vă ajută foarte mult la început când nu ştiţi cum reactionează subiectul. Cu un obiectiv care nu „duce” la depărtare, mai mult ca sigur că vei alunga toate insectele de care te apropii. Puţina lectura suplimentară din domeniul biologiei nu ar strica. Cu cât cunoşti mai bine insecta şi ceea ce face ea, cu atât mai mari sunt sansele de a obtine o poză reuşită. În general insectele active in timpul zilei se pozeaza dimineata cand sunt amorţite.

Foarte important cand fotografiati cu un obiectiv telefoto este formatul in care fotografiati. Pozezi jpg? Schimba-ti obiceiul si treci pe RAW! De ce? Pentru ca la RAW vei putea da crop fara sa pierzi din detalii si claritate pe cand la un jpg se pierd multe informatii cand se intervine asupra pozei in post-procesare.

Obiectivul de 50mm este ales pentru a fi folosit cu tuburile de extensie deoarece este ieftin, oferă o claritate bună şi se poate selecta manual diafragma. Acest obiectiv este cel mai la îndemână dar asta nu înseamnă că e singurul care poate fi folosit în acest scop. Rolul tuburilor de extensie este de a indepărta obiectivul de senzorul aparatului, astfel focalizand mai aproape. Cu ajutorul tuburilor de extensie rapotrul de marire al subiectului poate fi şi de 6:1. Un obiectiv dedicat macro are raportul de marire 1:1, înseamnând că tuburile măresc subiectul de încă 5 ori. Tuburile de extensie sunt de 2 tipuri:

- simple, care doar îndepărtează obiectivul de senzor
- complexe, care pe lângă îndepărtarea obiectivului de senzor, menţin transferul de informaţii între obiectiv şi aparat

Astfel, cu tuburile de extensie simple pierzi controlul asupra focalizarii automate şi
al diafragmei. De aceea sunt folosite obiective la care diafragma se poate regla manual şi nu depind de aparatul foto. Eu va recomand tuburile de extensie care va permit reglarea diafragmei din aparat nu din obiectiv. Cu tuburile normale ma chinui foarte mult atunci cand vreau sa pozez ceva. Nu vad subiectul prin viewfinder numai daca setez diafragma mare (F/1.8) si dupa ce focalizez o schimb cu o diafragma mai mica (F8). poate vi se pare indiferent acest aspect dar credeti-ma ca se pierde mult simp si in loc sa te concentrezi asupra creativitatii, te pierzi in detalii tehnice care nu sunt neaparat necesare :) .
Care este secretul clarităţii?

1. Lumină suficientă pentru a folosi un ISO cât mai mic evitând granulaţia ce poate apărea în poză

Pentru a va incadra in acest punct aveti urmatoarele optiuni: - Blitz-uri cu care sa mergeti pe teren - Fotografiati cand afara este destula lumina - Folositi timpi de expunere mari, pana la cateva secunde (evident, nu uitati trepiedul) - Folositi un cort foto sau un softbox (cu mai multe surse de lumina ca sa puteti modela umbrele cum doriri)

2. Folosirea unui unui timp de expunere mai mic (1/200s - 1/500s)

Asta se aplica atunci cand aveti destula lumina si nu puteti folosi un trepied. Daca fotografiati insecte este indicat un timp de expunere mic din doua motive: - In cazul in care se misca, ea nu va aparea cu motion blurr ca in need for speed - Puteti folosi declansarile multiple (modul burst) iar in cazul in care un fluture (de exemplu) bate din aripi veti reusii sa prideti toata bataia din aripi sau chiar momentul in care isi ia zborul.


3. Fotografiaţi în format RAW/NEF. Fiind un tip de fotografie care se remarcă prin detaliu, aveţi nevoie de un format care să conţină cât mai multe informaţii despre ceea ce aţi pozat. Asupra unui fişier RAW se poate interveni cu schimbări ale balansului de alb, claritaţii, culorilor şi multe altele fară a deteriora detaliile pozei.

0 comentarii: